Tilfeldigheter   I   Utsmykkinger   I   Utstillinger   I   Tekster   I   CV   I   Lenker   I   hjem


"Tilfeldighetsgenerator # 10" (Pengemaskin)

Norsk skulpturbiennale 2008
Vigeland-museet
5.juni - 24. august

"Tilfeldighetsgenerator # 10" er et ca 250 cm høyt tårn av aluminium og glass. Alle data-komponenter inne i tårnet er synlig for tilskueren. En prosjektor er bygd inn i den øverste delen. Myntinnkastet for 20-kr, 10-kr, 5-kr, og 1-kr er omtrent i en voksen persons øyenhøyde. Myntene følger en bane, synlig for betrakteren, inne i tårnet. Myntene passerer et punkt i banen, der det blir gitt en impuls til et egenutviklet dataprogram. Dette programmet genererer 20 serier med forskjellige billedvariasjoner.
På denne maskinen vinner man bilder, hver gang. Antall bilder som kommer opp på veggen har sammenheng med hvilken valør det er på mynten som er lagt på. Hvilket bilde som kommer opp på veggen er basert på tilfeldighetsprinsipper, der antallet variasjoner er et tilnærmet uendelig tall. Tallet er mulig å beskrive, men ikke mulig å fatte.
"Tilfeldighetsgenerator # 10" kan oppfattes som en kommentar til sammenhengen mellom kunst og økonomi. Det er en direkte og åpenbar sammenheng mellom å foreta et myntinnkast, og den gevinsten som oppnås, som består i fra 5 til 100 bilder på veggen. Det er altså penger involvert, og man får kunst for pengene. Det som ikke skal være fattbart, er hvor mye, hvorfor og hva slags kunst en får. For å understreke sammenhengen mellom kunst og økonomi er det i en del av bildevariasjonene lagt inn pengesymboler, tegn og/eller seddelbilder.

image image        image

Et bitte lite utvalg av de (nesten) utallige variasjonene som maskinen kan lage:                         klikk for større bilder

image  Tilfeldigheter   I   Utsmykkinger   I   Utstillinger   I   Tekster   I   CV   I   Lenker   I   hjem